Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Mleko - badania, analiza

    Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

    Moderator: Michał Bodzioch


    Mleko - badania, analiza

    Postprzez slim shady » 29 Marzec 2010, o 22:42

    Image
    Mleko jest jedynym i pełnowartościowym pokarmem niezbędnym ssakom w okresie niemowlęcym. Właściwości tego cudownego pokarmu wyrównują niedojrzałość układu immunologicznego niemowląt. Według WHO ludzkie niemowlęta powinny być karmione mlekiem matki do 2 roku życia, gdyż to zapewnia im najlepszy rozwój i ochronę przed chorobami.
    Nie dziwi fakt, że mleko krowie przeznaczone dla bydląt, których układ odpornościowy jest w trakcie intensywnego dojrzewania, prezentuje cały wachlarz immunomodulujących właściwości. W badaniach przeprowadzanych in vitro stwierdzono, ze liczne proteiny z tego mleka (np. K-kazeina, laktoferryna, laktoperoksydaza) powodowały inhibicję funkcji limfocytów T: ich proliferacji, uwalniania IFNy i ekspresji receptora dla II • IL-2. [6, 23] W badaniach in vivo natomiast białka te w większości stymulowały, proliferację limfocytów T i B, [43] a laktoferryna wzmagała aktywność przeciwwirusową komórek NK. [35] Trawienie enzymatyczne białek mleka jest więc często związane ze zmianą wpływu produktów ich rozpadu na układ odpornościowy. Peptydy powstałe po trawieniu K-kazeiny pepsyną mają działanie immunostymulujace. [10] Trypsyna i chymotrypsyna nie miały takiego wpływu. Z mleka krowiego wyizolowano czynnik wzrostowy(Milk Growth Factor), który wykazuje wysoką homologię z bydlęcym TGFB2 i hamuje proliferację i aktywność ludzkich limfocytów T. Stwierdzono wzmożenie aktywności fagocytarnej i produkcję IL-1 pod wpływem beta-kazeiny oraz alfa-laktoalbuminy. [35] W odpowiedzi na beta-kazeinę obserwowano zarówno stymulację produkcji przeciwciał jak i ich hamowanie.
    W świecie zwierząt mleko nie jest spożywane poza okresem niemowlęcym. Nieprzetworzone mleko może być przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Przeciwnicy spożywania tego produktu motywują swoje stanowisko radykalnym zmniejszeniem się wraz z wiekiem aparatu potrzebnego do trawienia białek mleka. Łatwiej przyswajalne są na miast produkty jego fermentacji: jogurty, kefiry i większość serów.
    W krajach wysokorozwiniętych coraz bardziej rozpowszechniona jest alergia na mleko. Nadwrażliwość ta dotyczy głównie nieprzetworzonego mleka, znacznie rzadziej wszystkich produktów mlecznych. Najnowsze badania z dziedziny alergologii dowiodły leczącego alergię wpływu bakterii kwasu mlekowego (występującego naturalnie w jogurtach, kiszonej kapuście i ogórkach). Zastąpienie mleka jogurtem lub jego przetworami w codziennej diecie z pewnością wyjdzie każdemu na zdrowie.


    Mleko
    Skład chemiczny jest rozny dla roznych gatunkow . Najwieksza ilosc bialka ma mleko malych gatunkow ktore szybko rosna . Mleko fok zawiera az 40 tluszczu jest to olejista ciecz


    Skład chemiczny mleka Krowiego

    Image

    Białka

    1 Kazeina jest glowny bialkiem mleka i wystepuje w 3 frakcjach
    -alfa ok 45%
    -beta ok 35 %
    -gamma ok 20 %

    2 Albuminy (bialka serwatkowe) wystepuja w 2 frakcjach
    -a-laktoalbumina
    -b-laktoglobulina

    3Globuliny wysokoczasteczkowe (imunoglobuliny) 3 frakcje
    -typ G 90%
    -typ M
    -typ A

    (Największe stężenie w siarze bialkoodpornosciowe)
    Po 3 godzinach od porodu jest największe stężenie immunoglobulin , (ciele rodzi się bez odporności )
    W normalnym mleku wysokie stężenie immunoglobulin pojawia sie gdy krowa ma zapalenie wymion

    Białka tworzone są z
    -90% wolnych aminokwasów (egzo i endogennych )
    -peptydów
    -glukoproteinowych frakcji globularnych


    Cukry

    Laktoza (4,5-4,8%)

    Cukier tworzony jest z
    -80 % glukozy
    -20% octanów

    Laktoza disacharyd zbudowany z glukozy i galaktozy

    Lipidy

    Pochodzenie składników
    -Glicerol powstaje w trakcie przemian glukozy
    -Kwasy tłuszczowe dostarczone z paszy lub fermentacji błonnikowej zachodzącej w zuwaczu
    1 Trojglicerydy (98-99%0
    2Fosfolipdy (lecytna) 0,02-0,035 %
    3Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone

    Substancje mineralne

    -ok2/3 wapnia jest związane z kazeina w postaci dwu trój wapniowego fosforanu
    -10% Ca występują w formie jonowej
    -20% jako niezjonizowane węglany fosforany i cytryniany

    Fosfor 0,093-0,096 %
    występuje w postaci fosforanów wapnia magnezu i potasu

    Potas

    1,35-1,55 g/l Występuje w postaci wolnych jonów
    Chlor sod wystepuja w mleku jako wolne jony ale w ścisłych powiązaniach z jonami wapnia i fosforu
    magnez występuje w postaci wolnej pochodnej od fosforanów i cytrynianów

    Witaminy
    1Rozpuszczalne w wodzie
    2Rozpuszczalne w tluszczach

    Substancje bakteriobójcze w mleku i siarze

    -laktoperoksydaza hamuje zakażenia jelitowe
    -dopełniacz
    -laktoferyna wiąże żelazo przeciwdziałając zakażeniom związanymi z bakteriami głównie E Colli jest baketeriostatykiem
    -lizoym działa bakteriobójczo na bakterie gram + i gram - i niektóre wirusy
    -immunoglobuliny

    Wapń:
    Wapnia jest w organizmie więcej niż jakiegokolwiek innego składnika mineralnego. Aż 99% jego zasobów przypada na kości i zęby, gdzie jest nie tylko budulcem, lecz w pewnym stopniu również magazynowanym towarem. Organizm reguluje poziom wapnia we krwi za pomocą specjalnego układu hormonalnego, który sprawia, że we krwi i tkankach utrzymuje się około 10 g płynnych związków wapnia, natomiast w kościach i zębach pozostaje ponad stukrotnie większy zapas.

    W ramach ciekawostki czym zastąpić mleko
    Mleko jest najtańszym i najlepszym źródłem wapnia. Jest to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Spożywanie mleka i jego przetworów zgodnie za zalecanymi normami pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń.

    Podawanie tego pierwiastka w postaci preparatów farmakologicznych jest niewskazane, a czasem może też być niebezpieczne. Lepiej dostarczać go w innym rodzaju pożywienia, ale to wcale nie jest proste. Gdybyśmy chcieli czerpać wapń innych produktów, aby otrzymać równowartość kartonika mleka, musielibyśmy zjeść dużo większe porcje innych produktów
    Image

    Wapń nie występuje oczywiście tylko w mleku i jego przetworach, ale tam jest go najwięcej, a dodatkowo jest on z nich najlepiej wchłaniany. Dlatego bardzo łatwo w oparciu o nabiał skomponować jadłospis na każdy dzień i dostarczyć organizmowi co najmniej 1000mg wapnia. Przykład:

    Jak zapewnić 1000mg wapnia dziennie w diecie?
    - 1 szkl. mleka + 1 plaster białego sera (70g) + 2 plastry sera żółtego (40g) = 1000mg wapnia
    - 2 szkl. mleka + 1 szkl. jogurtu + 1 plaster białego sera (70g) = 1000mg wapnia
    - 3 szkl. mleka + 1 plaster sera białego (70g) = 1000mg wapnia
    - 3 plastry żółtego sera (po 40g) = 1000mg wapnia
    - 1 szkl. kefiru + 2 plastry sera żółtego (40g) + 1 plaster sera białego (70g) = 1000mg wapnia


    Bibliografia:
    -Wpływ substancji naturalnych na układ odpornościowy
    - Czy wiesz co jesz ?
    - Stare książki od biologii
    - internet
    - własna wiedza
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży
     
    Posty: 1220
    Rejestracja: 26 Grudzień 2009, o 20:06
    Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

    Prezenty!

    Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

    Post przez Vito

    Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

    Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

    REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez Kwachu » 30 Marzec 2010, o 15:14

    Ciekawy art napisałeś.
    Kazeina alfa jest silne alergizująca. Zreszta kazeina jest zapychaczem, nie nadaje się do budowania mięsni, potrzebna jest bydletom do rozrostu kopt i rogów.
    Mleko odpwania kości. a wapń zawarty nim jest dobry ale dla bydła.
    Do tego gluten którego nie trawimy, w przeciwienstwie do krowy.

    Prosze edytowac posty. Edit by michal_fun
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez wege89 » 30 Marzec 2010, o 19:22

    Zgadzam sie z Kwachem...
    wege89
    Szeregowy
     
    Posty: 14
    Rejestracja: 23 Marzec 2010, o 23:22
    Pochwały: 2
    Miasto: Miasto Wlokniarzy
    Data urodzenia: 20 10 1989

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez ziga93 » 2 Kwiecień 2010, o 17:10

    no prawda...też sie zgadzam :)
    obrazek
    Kliknij obrazek, aby powiększyć
    Awatar użytkownika
    ziga93
    Generał dywizji
     
    Posty: 4871
    Rejestracja: 27 Luty 2010, o 19:02
    Pochwały: 28
    Miasto: Wodzisław
    Data urodzenia: 13 05 1993

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez KowalX » 2 Kwiecień 2010, o 18:06

    Kwachu napisał:Kazeina alfa jest silne alergizująca.

    Każde białko jest silnie alergizujące,tak samo jaj czy orzechów i na nie jakoś nie narzekają.
    Kwachu napisał:Mleko odpwania kości.

    Boshe to chyba ze względu na białka.
    Kwachu napisał:Do tego gluten którego nie trawimy, w przeciwienstwie do krowy.


    Nie prawda większość ludzi trawi go bez problemu.
    Fizjologia, żywienie

    Odpowiedzi na pytania dają wiedzę, zrozumienie ich daje mądrość.

    Image
    Awatar użytkownika
    KowalX
    Starszy sierżant sztabowy
     
    Posty: 544
    Rejestracja: 28 Styczeń 2010, o 17:41
    Pochwały: 10

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez Kwachu » 2 Kwiecień 2010, o 19:26

    Ale ta jest szczególnie alergizująca, z racji ze może dojsc do cofniecia jej przez przełyk do płuc.
    Odwpania z racji że kazeina jest przekształcana w kazeinian wapnia.
    Pierwsze słysze żeby ludzie trawili gluten
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez KowalX » 2 Kwiecień 2010, o 21:29

    Chodzi Ci pewnie o powikłany odpływ żołądkowo-przełykowy ,ale to w przypadku każdego więc nie widzę powodu.W normalnym przypadku frakcja ,którą wymieniłeś raczej nie wywołuje alergii i występuję też w mleku matki(alergia objawia się śluzem)Nie jest prawdą ,że jest większym alergenem od np orzechów czy jaj.Frakcja,która nie występuję to beta-laktoglobuliny i ona głownie uczula oraz a-laktoalbumina czyli serwatki.Odwapnia nie z racji tego co napisałeś,każde białko odwapnia.Nie ma badań naukowych na szkodliwość mleka przynajmniej nigdzie takowego nie spotkałem.
    Tak ludzie trawią gluten ,a sklepy z pokarmem bezglutenowym są dla wybrańców :)(odpadły by również wszelakie zboża).Dla większości ludzi to zwykłe proteiny.
    Uważam ,że wykluczenie jakiegokolwiek produktu z diety powinno odbyć się wtedy gdy wywoła ono jednoznacznie reakcję niepożądane.W sprawie alergenów można wiele mówić i wiele wymieniać.

    Co do samej kazeiny nie jest zapychaczem służy do syntezy białek osocza krwi i hemoglobiny.Lepiej też działa przeciw rozpadowi białek.
    Fizjologia, żywienie

    Odpowiedzi na pytania dają wiedzę, zrozumienie ich daje mądrość.

    Image
    Awatar użytkownika
    KowalX
    Starszy sierżant sztabowy
     
    Posty: 544
    Rejestracja: 28 Styczeń 2010, o 17:41
    Pochwały: 10

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez Kwachu » 3 Kwiecień 2010, o 09:43

    Nasz organizm nie toleruje kazeiny. Jedynie przekształca ją w kazeinian wapnia, za pomocą enyzmu podmuszki oraz wpania który jesty pobierany z kosci z racji ze ten podany w mleku nie nadaje się do tego procesu jak i dla cełego naszego organizmu. Ten wapń przydatny jest jedynie do rozrostu kopt i rógów u bydlecia. Kazde białko powoduej ubozenie w kosciach wapnia ale w przypadku stratuy są kilka razy więskze

    Badań nie ma bo lobba mleczarskei nie dopuszczają aby takie informacje wyszło na swiatło dzienne. Dlaczego powstała akcja "pij mleko będziesz wielki" a no dlatego ze był nadmiar produkcji mleka, weszlismy do Uni Europejskiej pzrepisy zmieniły sie i coś trzeba było zrobić z nadmiarem to ładują to do szkół dzieciakom codziennie, a producenci mleka tylko korzystają. Zresztą wykładowcy na uczelniach wyskiej rangi też często sa opłaceni przez lobba mleczarskie.

    Chyba chciałeś napisac sklepy z pokarmem glutenowymm.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez KowalX » 3 Kwiecień 2010, o 12:46

    Kwachu napisał:Nasz organizm nie toleruje kazeiny. Jedynie przekształca ją w kazeinian wapnia, za pomocą enyzmu podmuszki oraz wpania który jesty pobierany z kosci z racji ze ten podany w mleku nie nadaje się do tego procesu jak i dla cełego naszego organizmu.

    Nie toleruję kazeiny hmm to dziwne ,bo nawet mleko matki je zawiera.
    Właśnie dzięki podpuszczce poprawia się wchłanianie białek ;).Dlatego np serek twarogowy granulowany/wiejski ma więcej do zaoferowania niż twaróg dzięki temu ,że produkowany jest metodą podpuszczkową.Mylisz się to nie tak działa.Gdy mamy nadmiar białek podwyższa się kwasowość w moczu co powoduje wypłukiwanie wapnia.W przyswajaniu wapnia dużą rolę odgrywa witamina D.Gdy jest za mało wapnia we krwi pobierany jest z kości,gdy mamy go więcej zostaje "wbudowywany" w kości około 700mg dobra w ciągu 1-2lat kościec u dzieci całkowicie się wymienia u dorosłych proces ten trwa około 10-12lat.Jest to proces ciągły.Tak jak i pozbywanie się innych źródeł azotu w organizmie.

    Kwachu napisał:Ten wapń przydatny jest jedynie do rozrostu kopt i rógów u bydlecia. Kazde białko powoduej ubozenie w kosciach wapnia ale w przypadku stratuy są kilka razy więskze


    A co w mleku jest jakiś inny wapń?No w formie bardzo dobrze przyswajalnej z dobą relacją między fosforem.Poza tym napisałem na budowę jakich białek wpływa.Jedynym słabym źródłem wapnia są sery twarogowe.Mięso,sole ,cukier,tłuszcze zwierzęce dostarczają do organizmu podczas trawienia wiele szkodliwych kwasów,sola wapnia je neutralizuj.Im więcej wyżej wymienionych produktów tym mniej go w kościach.

    Kwachu napisał:Badań nie ma bo lobba mleczarskei nie dopuszczają aby takie informacje wyszło na swiatło dzienne. Dlaczego powstała akcja "pij mleko będziesz wielki" a no dlatego ze był nadmiar produkcji mleka, weszlismy do Uni Europejskiej pzrepisy zmieniły sie i coś trzeba było zrobić z nadmiarem to ładują to do szkół dzieciakom codziennie, a producenci mleka tylko korzystają. Zresztą wykładowcy na uczelniach wyskiej rangi też często sa opłaceni przez lobba mleczarskie.


    Strasznie infantylne twierdzenie niczym nie poparte.Ciekawe na czym je opierasz.Dziwne ,że np. Holendrzy piją je litrami to samo Skandynawowie już 1rocznym dzieciom zalecają ,a zdrowie mają jak konie.Jak nie byliśmy w Unii nie było z tym tak samo problemów :].Rekordowe spożycie mleka miało miejsce w latach od 50do 80-ych.
    Kwachu napisał:Chyba chciałeś napisac sklepy z pokarmem glutenowymm.


    Nie, sklepy z pokarmem bezglutenowym.Człowiek trawi gluten bez problemu chyba,że choruję na np. Celiakia ,która jest przyczyną problemów z jego trawieniem i chodzi tu o proteiny ze zboża:sekalinę(jęczmień),hordeinę(żyto),gliadynę(przenica).
    Fizjologia, żywienie

    Odpowiedzi na pytania dają wiedzę, zrozumienie ich daje mądrość.

    Image
    Awatar użytkownika
    KowalX
    Starszy sierżant sztabowy
     
    Posty: 544
    Rejestracja: 28 Styczeń 2010, o 17:41
    Pochwały: 10

    Re: Mleko - badania, analiza

    Postprzez Kwachu » 3 Kwiecień 2010, o 13:06

    KowalX - mleko matki zawiera nieznaczne ilosci kazeiny. Niemowlęcie toleruje kazeine, ale wiekszosc ludzi w wieku dorołym już nie toleruje. Gdyby od małego rodzice nie podawali ci mleka to organizm nie był by tak tolerancyjny dla mleka, co równało by sie ostrą biegunką.
    Mleko matki jest Ok

    Moze Holendrzy mają podobną akcje jak my "Pij mleko będziesz wielki"
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112

    Następna

    Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

    Kto jest na forum

    Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

    Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group. | Siłownia
    Witamy na stronie www.kulturystyczni.pl - Forum Kulturystyczne * Suplementy i odżywki * Sporty walki * Kulturystyka i Fitness
    Na naszej stronie znajdziecie wszystko na temat treningu - plany treningowe i ćwiczenia. Możecie tutaj znaleźć doskonale opracowane ćwiczenia na płaski brzuch. Dowiecie się jak powinna wyglądać dieta i prawidłowe odżywianie się, a także jak stosować suplementy i odżywki. Znajdziecie również informacje na temat niedozwolonego wspomagania, takiego jak sterydy anaboliczne i prohormony, a także poznacie najwydajniejszy trening na mase. Forum Sportowe. Katalog stron.

    cron