Strona 1 z 7

Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 29 Marzec 2010, o 22:42
przez slim shady
Image
Mleko jest jedynym i pełnowartościowym pokarmem niezbędnym ssakom w okresie niemowlęcym. Właściwości tego cudownego pokarmu wyrównują niedojrzałość układu immunologicznego niemowląt. Według WHO ludzkie niemowlęta powinny być karmione mlekiem matki do 2 roku życia, gdyż to zapewnia im najlepszy rozwój i ochronę przed chorobami.
Nie dziwi fakt, że mleko krowie przeznaczone dla bydląt, których układ odpornościowy jest w trakcie intensywnego dojrzewania, prezentuje cały wachlarz immunomodulujących właściwości. W badaniach przeprowadzanych in vitro stwierdzono, ze liczne proteiny z tego mleka (np. K-kazeina, laktoferryna, laktoperoksydaza) powodowały inhibicję funkcji limfocytów T: ich proliferacji, uwalniania IFNy i ekspresji receptora dla II • IL-2. [6, 23] W badaniach in vivo natomiast białka te w większości stymulowały, proliferację limfocytów T i B, [43] a laktoferryna wzmagała aktywność przeciwwirusową komórek NK. [35] Trawienie enzymatyczne białek mleka jest więc często związane ze zmianą wpływu produktów ich rozpadu na układ odpornościowy. Peptydy powstałe po trawieniu K-kazeiny pepsyną mają działanie immunostymulujace. [10] Trypsyna i chymotrypsyna nie miały takiego wpływu. Z mleka krowiego wyizolowano czynnik wzrostowy(Milk Growth Factor), który wykazuje wysoką homologię z bydlęcym TGFB2 i hamuje proliferację i aktywność ludzkich limfocytów T. Stwierdzono wzmożenie aktywności fagocytarnej i produkcję IL-1 pod wpływem beta-kazeiny oraz alfa-laktoalbuminy. [35] W odpowiedzi na beta-kazeinę obserwowano zarówno stymulację produkcji przeciwciał jak i ich hamowanie.
W świecie zwierząt mleko nie jest spożywane poza okresem niemowlęcym. Nieprzetworzone mleko może być przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Przeciwnicy spożywania tego produktu motywują swoje stanowisko radykalnym zmniejszeniem się wraz z wiekiem aparatu potrzebnego do trawienia białek mleka. Łatwiej przyswajalne są na miast produkty jego fermentacji: jogurty, kefiry i większość serów.
W krajach wysokorozwiniętych coraz bardziej rozpowszechniona jest alergia na mleko. Nadwrażliwość ta dotyczy głównie nieprzetworzonego mleka, znacznie rzadziej wszystkich produktów mlecznych. Najnowsze badania z dziedziny alergologii dowiodły leczącego alergię wpływu bakterii kwasu mlekowego (występującego naturalnie w jogurtach, kiszonej kapuście i ogórkach). Zastąpienie mleka jogurtem lub jego przetworami w codziennej diecie z pewnością wyjdzie każdemu na zdrowie.


Mleko
Skład chemiczny jest rozny dla roznych gatunkow . Najwieksza ilosc bialka ma mleko malych gatunkow ktore szybko rosna . Mleko fok zawiera az 40 tluszczu jest to olejista ciecz


Skład chemiczny mleka Krowiego

Image

Białka

1 Kazeina jest glowny bialkiem mleka i wystepuje w 3 frakcjach
-alfa ok 45%
-beta ok 35 %
-gamma ok 20 %

2 Albuminy (bialka serwatkowe) wystepuja w 2 frakcjach
-a-laktoalbumina
-b-laktoglobulina

3Globuliny wysokoczasteczkowe (imunoglobuliny) 3 frakcje
-typ G 90%
-typ M
-typ A

(Największe stężenie w siarze bialkoodpornosciowe)
Po 3 godzinach od porodu jest największe stężenie immunoglobulin , (ciele rodzi się bez odporności )
W normalnym mleku wysokie stężenie immunoglobulin pojawia sie gdy krowa ma zapalenie wymion

Białka tworzone są z
-90% wolnych aminokwasów (egzo i endogennych )
-peptydów
-glukoproteinowych frakcji globularnych


Cukry

Laktoza (4,5-4,8%)

Cukier tworzony jest z
-80 % glukozy
-20% octanów

Laktoza disacharyd zbudowany z glukozy i galaktozy

Lipidy

Pochodzenie składników
-Glicerol powstaje w trakcie przemian glukozy
-Kwasy tłuszczowe dostarczone z paszy lub fermentacji błonnikowej zachodzącej w zuwaczu
1 Trojglicerydy (98-99%0
2Fosfolipdy (lecytna) 0,02-0,035 %
3Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone

Substancje mineralne

-ok2/3 wapnia jest związane z kazeina w postaci dwu trój wapniowego fosforanu
-10% Ca występują w formie jonowej
-20% jako niezjonizowane węglany fosforany i cytryniany

Fosfor 0,093-0,096 %
występuje w postaci fosforanów wapnia magnezu i potasu

Potas

1,35-1,55 g/l Występuje w postaci wolnych jonów
Chlor sod wystepuja w mleku jako wolne jony ale w ścisłych powiązaniach z jonami wapnia i fosforu
magnez występuje w postaci wolnej pochodnej od fosforanów i cytrynianów

Witaminy
1Rozpuszczalne w wodzie
2Rozpuszczalne w tluszczach

Substancje bakteriobójcze w mleku i siarze

-laktoperoksydaza hamuje zakażenia jelitowe
-dopełniacz
-laktoferyna wiąże żelazo przeciwdziałając zakażeniom związanymi z bakteriami głównie E Colli jest baketeriostatykiem
-lizoym działa bakteriobójczo na bakterie gram + i gram - i niektóre wirusy
-immunoglobuliny

Wapń:
Wapnia jest w organizmie więcej niż jakiegokolwiek innego składnika mineralnego. Aż 99% jego zasobów przypada na kości i zęby, gdzie jest nie tylko budulcem, lecz w pewnym stopniu również magazynowanym towarem. Organizm reguluje poziom wapnia we krwi za pomocą specjalnego układu hormonalnego, który sprawia, że we krwi i tkankach utrzymuje się około 10 g płynnych związków wapnia, natomiast w kościach i zębach pozostaje ponad stukrotnie większy zapas.

W ramach ciekawostki czym zastąpić mleko
Mleko jest najtańszym i najlepszym źródłem wapnia. Jest to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Spożywanie mleka i jego przetworów zgodnie za zalecanymi normami pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń.

Podawanie tego pierwiastka w postaci preparatów farmakologicznych jest niewskazane, a czasem może też być niebezpieczne. Lepiej dostarczać go w innym rodzaju pożywienia, ale to wcale nie jest proste. Gdybyśmy chcieli czerpać wapń innych produktów, aby otrzymać równowartość kartonika mleka, musielibyśmy zjeść dużo większe porcje innych produktów
Image

Wapń nie występuje oczywiście tylko w mleku i jego przetworach, ale tam jest go najwięcej, a dodatkowo jest on z nich najlepiej wchłaniany. Dlatego bardzo łatwo w oparciu o nabiał skomponować jadłospis na każdy dzień i dostarczyć organizmowi co najmniej 1000mg wapnia. Przykład:

Jak zapewnić 1000mg wapnia dziennie w diecie?
- 1 szkl. mleka + 1 plaster białego sera (70g) + 2 plastry sera żółtego (40g) = 1000mg wapnia
- 2 szkl. mleka + 1 szkl. jogurtu + 1 plaster białego sera (70g) = 1000mg wapnia
- 3 szkl. mleka + 1 plaster sera białego (70g) = 1000mg wapnia
- 3 plastry żółtego sera (po 40g) = 1000mg wapnia
- 1 szkl. kefiru + 2 plastry sera żółtego (40g) + 1 plaster sera białego (70g) = 1000mg wapnia


Bibliografia:
-Wpływ substancji naturalnych na układ odpornościowy
- Czy wiesz co jesz ?
- Stare książki od biologii
- internet
- własna wiedza

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 30 Marzec 2010, o 15:14
przez Kwachu
Ciekawy art napisałeś.
Kazeina alfa jest silne alergizująca. Zreszta kazeina jest zapychaczem, nie nadaje się do budowania mięsni, potrzebna jest bydletom do rozrostu kopt i rogów.
Mleko odpwania kości. a wapń zawarty nim jest dobry ale dla bydła.
Do tego gluten którego nie trawimy, w przeciwienstwie do krowy.

Prosze edytowac posty. Edit by michal_fun

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 30 Marzec 2010, o 19:22
przez wege89
Zgadzam sie z Kwachem...

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 2 Kwiecień 2010, o 17:10
przez ziga93
no prawda...też sie zgadzam :)

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 2 Kwiecień 2010, o 18:06
przez KowalX
Kwachu napisał:Kazeina alfa jest silne alergizująca.

Każde białko jest silnie alergizujące,tak samo jaj czy orzechów i na nie jakoś nie narzekają.
Kwachu napisał:Mleko odpwania kości.

Boshe to chyba ze względu na białka.
Kwachu napisał:Do tego gluten którego nie trawimy, w przeciwienstwie do krowy.


Nie prawda większość ludzi trawi go bez problemu.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 2 Kwiecień 2010, o 19:26
przez Kwachu
Ale ta jest szczególnie alergizująca, z racji ze może dojsc do cofniecia jej przez przełyk do płuc.
Odwpania z racji że kazeina jest przekształcana w kazeinian wapnia.
Pierwsze słysze żeby ludzie trawili gluten

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 2 Kwiecień 2010, o 21:29
przez KowalX
Chodzi Ci pewnie o powikłany odpływ żołądkowo-przełykowy ,ale to w przypadku każdego więc nie widzę powodu.W normalnym przypadku frakcja ,którą wymieniłeś raczej nie wywołuje alergii i występuję też w mleku matki(alergia objawia się śluzem)Nie jest prawdą ,że jest większym alergenem od np orzechów czy jaj.Frakcja,która nie występuję to beta-laktoglobuliny i ona głownie uczula oraz a-laktoalbumina czyli serwatki.Odwapnia nie z racji tego co napisałeś,każde białko odwapnia.Nie ma badań naukowych na szkodliwość mleka przynajmniej nigdzie takowego nie spotkałem.
Tak ludzie trawią gluten ,a sklepy z pokarmem bezglutenowym są dla wybrańców :)(odpadły by również wszelakie zboża).Dla większości ludzi to zwykłe proteiny.
Uważam ,że wykluczenie jakiegokolwiek produktu z diety powinno odbyć się wtedy gdy wywoła ono jednoznacznie reakcję niepożądane.W sprawie alergenów można wiele mówić i wiele wymieniać.

Co do samej kazeiny nie jest zapychaczem służy do syntezy białek osocza krwi i hemoglobiny.Lepiej też działa przeciw rozpadowi białek.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 3 Kwiecień 2010, o 09:43
przez Kwachu
Nasz organizm nie toleruje kazeiny. Jedynie przekształca ją w kazeinian wapnia, za pomocą enyzmu podmuszki oraz wpania który jesty pobierany z kosci z racji ze ten podany w mleku nie nadaje się do tego procesu jak i dla cełego naszego organizmu. Ten wapń przydatny jest jedynie do rozrostu kopt i rógów u bydlecia. Kazde białko powoduej ubozenie w kosciach wapnia ale w przypadku stratuy są kilka razy więskze

Badań nie ma bo lobba mleczarskei nie dopuszczają aby takie informacje wyszło na swiatło dzienne. Dlaczego powstała akcja "pij mleko będziesz wielki" a no dlatego ze był nadmiar produkcji mleka, weszlismy do Uni Europejskiej pzrepisy zmieniły sie i coś trzeba było zrobić z nadmiarem to ładują to do szkół dzieciakom codziennie, a producenci mleka tylko korzystają. Zresztą wykładowcy na uczelniach wyskiej rangi też często sa opłaceni przez lobba mleczarskie.

Chyba chciałeś napisac sklepy z pokarmem glutenowymm.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 3 Kwiecień 2010, o 12:46
przez KowalX
Kwachu napisał:Nasz organizm nie toleruje kazeiny. Jedynie przekształca ją w kazeinian wapnia, za pomocą enyzmu podmuszki oraz wpania który jesty pobierany z kosci z racji ze ten podany w mleku nie nadaje się do tego procesu jak i dla cełego naszego organizmu.

Nie toleruję kazeiny hmm to dziwne ,bo nawet mleko matki je zawiera.
Właśnie dzięki podpuszczce poprawia się wchłanianie białek ;).Dlatego np serek twarogowy granulowany/wiejski ma więcej do zaoferowania niż twaróg dzięki temu ,że produkowany jest metodą podpuszczkową.Mylisz się to nie tak działa.Gdy mamy nadmiar białek podwyższa się kwasowość w moczu co powoduje wypłukiwanie wapnia.W przyswajaniu wapnia dużą rolę odgrywa witamina D.Gdy jest za mało wapnia we krwi pobierany jest z kości,gdy mamy go więcej zostaje "wbudowywany" w kości około 700mg dobra w ciągu 1-2lat kościec u dzieci całkowicie się wymienia u dorosłych proces ten trwa około 10-12lat.Jest to proces ciągły.Tak jak i pozbywanie się innych źródeł azotu w organizmie.

Kwachu napisał:Ten wapń przydatny jest jedynie do rozrostu kopt i rógów u bydlecia. Kazde białko powoduej ubozenie w kosciach wapnia ale w przypadku stratuy są kilka razy więskze


A co w mleku jest jakiś inny wapń?No w formie bardzo dobrze przyswajalnej z dobą relacją między fosforem.Poza tym napisałem na budowę jakich białek wpływa.Jedynym słabym źródłem wapnia są sery twarogowe.Mięso,sole ,cukier,tłuszcze zwierzęce dostarczają do organizmu podczas trawienia wiele szkodliwych kwasów,sola wapnia je neutralizuj.Im więcej wyżej wymienionych produktów tym mniej go w kościach.

Kwachu napisał:Badań nie ma bo lobba mleczarskei nie dopuszczają aby takie informacje wyszło na swiatło dzienne. Dlaczego powstała akcja "pij mleko będziesz wielki" a no dlatego ze był nadmiar produkcji mleka, weszlismy do Uni Europejskiej pzrepisy zmieniły sie i coś trzeba było zrobić z nadmiarem to ładują to do szkół dzieciakom codziennie, a producenci mleka tylko korzystają. Zresztą wykładowcy na uczelniach wyskiej rangi też często sa opłaceni przez lobba mleczarskie.


Strasznie infantylne twierdzenie niczym nie poparte.Ciekawe na czym je opierasz.Dziwne ,że np. Holendrzy piją je litrami to samo Skandynawowie już 1rocznym dzieciom zalecają ,a zdrowie mają jak konie.Jak nie byliśmy w Unii nie było z tym tak samo problemów :].Rekordowe spożycie mleka miało miejsce w latach od 50do 80-ych.
Kwachu napisał:Chyba chciałeś napisac sklepy z pokarmem glutenowymm.


Nie, sklepy z pokarmem bezglutenowym.Człowiek trawi gluten bez problemu chyba,że choruję na np. Celiakia ,która jest przyczyną problemów z jego trawieniem i chodzi tu o proteiny ze zboża:sekalinę(jęczmień),hordeinę(żyto),gliadynę(przenica).

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 3 Kwiecień 2010, o 13:06
przez Kwachu
KowalX - mleko matki zawiera nieznaczne ilosci kazeiny. Niemowlęcie toleruje kazeine, ale wiekszosc ludzi w wieku dorołym już nie toleruje. Gdyby od małego rodzice nie podawali ci mleka to organizm nie był by tak tolerancyjny dla mleka, co równało by sie ostrą biegunką.
Mleko matki jest Ok

Moze Holendrzy mają podobną akcje jak my "Pij mleko będziesz wielki"