Kuchnia - przepisy
Wysłany:
28 Grudzień 2009, o 20:06
przez Kwachu
Witam!!!
Tutaj wstawiamy przepisy
Każdy pzrepis w osobnym poście aby było przejżyście
Re: Kuchnia - przepisy
Wysłany:
28 Grudzień 2009, o 20:07
przez Kwachu
Żeberka z grilla w sosie żurawinowym
Składniki:
1/5kgzeberek wieprzowych, przekrojonych na pół przez całą długości
1 szklanka sosu żurawinowego z całymi owocami
1/4szklanki sosu sojowego
1/2szklanki sproszkowanej cebuli
1/4łyzezcki soli
1/4łyzeczki pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190C.Natłuscic tacę do grilla. Z żeberek ściąć tłuszcz i usuną błony. Zaznaczyć porcje robiąc nacięcia pomiędzy kośćmi. Ułożyć jedną warstwę na tacy do grilla(mięsna strona na wierzchu). Przykryć folia aluminiową i piec przez 50 minut. Wymieszać pozostałe składniki. Posmarować wieprzowinę połowę sosu żurawinowego. Jeszcze przez 10-20 minut piec bez przykrycia, lub do chwili, kiedy mięso zmięknie. Bezpośredni przed podaniem w małym rondelku podgrzać do wrzenia pozostały sos żurawinowy .Podawać z żeberkami. Około 40 małych porcji
Jedna porcja zawiera:
60kalorii
3g białka
3g węglowodanów
4g tłuszczu
Re: Kuchnia - przepisy
Wysłany:
28 Grudzień 2009, o 20:07
przez Kwachu
Kotlety pomarańczach
Składniki:
-1/5kg mielonej wieprzowiny lub wołowiny
-1/2łyzeczka startej skórki z pomarańczowej
-1/2szklanki soku z pomarańczy
-1/2szklanki tartej bułki
-1łyzka stołowa krojonego szczypiorku świeżego lub mrożonego
-1łyzka musztardy
-1/2łyzeczka soli
-1/8pieprzu
-1jajko
Produkty dodatkowe glazura pomarańczowa
-3łyżeczki cukry(najlepiej brązowy)
-2 łyżeczki soku pomarańczowego
-1/2łyzezcka musztardy
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem pomarańczowej glazury. Utworzyć 4owalne kotlety. Rozmieścić na blaszce. Bezpośrednio przed podaniem należy przygotować glazurę Rozgrzać piec do temperatury 180 C. Piec bez przykrycia przez 35minut.Połowę glazury polać kotlety. Piec przez 10 minut (80 C) jeszcze raz smarując kotlety polewa, aż do upieczenia.
Zawartość w jednej porcji:
390 kalorii
24g białka
21g węglowodanów
24g tłuszczu
Re: Kuchnia - przepisy
Wysłany:
28 Grudzień 2009, o 20:08
przez Kwachu
Łosoś z ogórkiem
Składniki:
1kg surowego łososia
1/4szklanki soku z cytryny
1duza marchewka(w plasterki)
1duzy liść laurowy(pokruszony)
1/2sredniego ogórka (obrany pokrojony w plasterki)
2łyzki stołowe śmietany 0%
1średnia cebula
2goździki
odrobina pieprzu
Przygotowanie:
Łososia obieramy ze skóry, kroimy na dzwonki układamy na dużym naczyniu. Na ułożona rybę wylewamy sok cytrynowy, potem dodajemy wodę tak aby było jej na około 1,5cm. Układamy na i wokół ryby kolejno: marchewkę, cebule goździk, a na końcu posypujemy szczypta pieprzu. Całości doprowadzamy do stanu gotowania, po czym zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejnych 20 minut albo do momentu w którym ryba będzie miękka. W miedzy czasie mieszamy ogórki z polówką cebuli i śmietana. Rybę wyjmujemy na ciepły pól misek, układamy dzwonki, podajemy z ugotowana marchewką oraz ogórkami jako dodatek
Jedna porcja zawiera:
235kalorii
26g białka
5,5g węglowodanów
7,5g tłuszczu
Re: Kuchnia - przepisy
Wysłany:
28 Grudzień 2009, o 20:08
przez Kwachu
Sojowe Leczo
Składniki:
-50g suszonych kotletów sojowych
-4duze słodkie papryki(czerwona żółta)
-1mała cukinia
-1 ogórek kiszony
-2duze pomidory
-puszka pomidorów, bez skóry
-2 średnie cebule
-10średnich pieczarek
-3zabki czosnku
-oliwa z oliwek
-ostra papryka mielona, sól oregano, bazylia
Przygotowanie:
Kotlety sojowe moczyć ok. pól godziny w wodzie z dodatkiem soli, a następnie ugotować, je w tej samej wodzi. Po ugotowaniu wyjąc i pokroić w paski. Cebulę paprykę i pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Składniki włożyć do garnka, podlać wodą i dość długo dusić (około 20 minut)Gdy woda lekko odparuje, dodać lekko pokrojone cukinię, pokrojone i obrane ze skóry pomidory, pomidory z puszki oraz pokrojone w słupki ogórki. Dodać przyprawy wyciśnięty 3 ząbki czosnku. Dusić jeszcze około 15 minut
Re: Kuchnia - przepisy
Wysłany:
28 Grudzień 2009, o 20:08
przez Kwachu
Sałatka hawajska z kurczakiem
- pierś z kurczaka 200g
- torebka ryżu 100g
- puszka ananasa w zalewie
- pół puszki kukurydzy
- jogurt naturalny 100ml
- rodzynki, ok. 20g
- przyprawy: sól, pieprz, curry
Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię; następnie wlać sok z puszki ananasa (zostawić 2-3 łyżki na później) tak aby mięso było w całości zanurzone w zalewie i dusić pod przykryciem ok. 15-20min. Na ostatnie 5 minut dodać rodzynki i pokrojone w kostkę 4-5 plastrów ananasa. Gdy mięso jest już miękkie odlać zalewę i pozostawić wszystko do ostygnięcia.
Ryż ugotować i ostudzić; dodać kukurydzę i mięso z rodzynkami i ananasem.
Jogurt wymieszać z resztką zalewy i dodać do potrawy. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
Wartości odżywcze:
Kcal – 600
Białko – 35g
Węglowodany – 100g
Tłuszcz – 7g