Strona 1 z 6

Jaja zbiór danych

PostWysłany: 8 Styczeń 2010, o 20:50
przez feniks1989
American Heart Association nie zaleca jakiegokolwiek limitu na jajka, a Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że do dziesięciu jaj tygodniowo nie powinno nikomu zaszkodzić. I pewnie słusznie, bo większość z nas więcej cholesterolu produkuje, niż zjada - 80 proc. wytwarza nasza wątroba, pozostałe 20 proc. czerpiemy z pożywienia.



Jednak nie wszystko, co bogate w cholesterol, od razu musi nam szkodzić. Jajka, owszem, mają go sporo, ale nigdy nie udowodniono, że gdy zjemy je w koszulkach czy bez, ten sam cholesterol pojawi się we krwi, zatykając nam żyły. Wiele badań przeprowadzonych przez różne ośrodki naukowe na świecie pokazało (choćby badania wykonane przez naukowców z Harvardu na przeszło 80 tys. kobiet), że jedzenie jajek nawet codziennie nie ma żadnego związku z podwyższonym poziomem cholesterolu i chorobami serca. Zatem większość z nas może delektować się jajkami na miękko czy na twardo, choć jednocześnie lekarze przestrzegają, że codzienna jajecznica z trzech jaj nie jest dla tych, którzy chorują na cukrzycę czy mają problemy z podwyższonym cholesterolem. Ci powinni jajka jeść, ale najwyżej kilka w tygodniu. I to najlepiej gotowane na miękko czy w koszulkach - bo takie są najzdrowsze. Gorzej z omletem czy jajecznicą (podczas smażenia powstają szkodliwe dla zdrowia, rakotwórcze dioksyny) i kultowym koglem-moglem (dwa żółtka plus cukier równa się bomba kaloryczna - ok. 450 kcal). http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53661,6480702,Lecytyna_znaczy_zoltko.html

Na twór, kryjący się pod nazwą lecytyna , składają się dwa zasadnicze elementy : inozytol i cholina. Pierwszy produkowany jest w naszym organizmie przez bakterie układu pokarmowego . Cholina również jest produkowana w org. ludzkim jednakże z różnych badań wynika , że owych składników brakuje w naszych org. Zwykła dieta przeciętnego człowieka zawiera 400 -900 miligramów choliny i może to być zbyt mało a wtedy wątroba nie odprowadzi nadmiaru tłuszczu do innych narządów.
Co poddaje w dyskusje czy ilosc lecytyny zawarta w jajku wystarczy by pozbyc sie nadmiaru cholesterolu

Jajko kurze 1 sztuka :
85,5 kcal
6,5 g bialko
5,4 g tluszcz
0,5 g weglowodany

Chociaż węglowodany dostarczają energii niezbędnej dla pracy mięśni , ośrodka układu nerwowego i dla metabolizmu tłuszczu , a także oszczędzają białko , by nie uległo spalaniu jako źródło energii , to jednak zbyt dużo ( ponad 70% całkowitej liczby kalorii ) wiąże się ze wzrostem stężenia trójglicerydów w osoczu , LDL ( złego cholesterolu ) i prawdopodobieństwa wystąpienia ujemnego bilansu azotowego , jak również ze spadkiem poziomu HDL ( dobrego cholesterolu ) i testosteronu we krwi. Po za tym nie biegamy w maratonie. Dieta wysokowęglowodanowa nie wpływa korzystnie ani na skład ciała , ani na siłę mięśni , ani na wytrzymałość w porównaniu z dietą zawierającą więcej białka a mniej węglowodanów.
nadmiar wegli zwieksza ilosc cholesterolu a na diecie masowej zawsze wegle sa na + co w polaczeniu z cholesterolem w jajkach prowadzi do powiklan chorobowych widocznych nieraz po latach.

i teraz sobie pomyslcie ze w ciagu dnia zjecie 6 jajek calych do tego chleb troche smalcu czy na czym tam smarzycie jajecznice i tak codziennie a to tylko sniadanie a juz ono samo przekracza limit dziennego sporzycia cholesterolu z czasem to sie tylko kumuluje. jasne ze jezeli dorzucasz do diety lecytyne dbasz o zdrowe tluszcze witaminy i mineraly to skutki takiej diety sa zminimalizowane lecz nie zadne. po latach moze to wyjsc zwlaszcza jesli ma sie przedyspozycje

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 8 Styczeń 2010, o 20:56
przez Kwachu
feniks1989 - co za sens ma tworzenie artykułu z wycinek innych artykółów?

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 8 Styczeń 2010, o 21:08
przez feniks1989
skladaja sie w logiczna calosc wystarczy umiec czytac i daja obraz pewnego zagadnienia nie znasz funkcji tekstow użytkowych??

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 8 Styczeń 2010, o 21:15
przez Kwachu
Znam ale nie lepiej przeczytać i potem na podstawie wiedzy zapamiętanej przekazać innym, za pół roku mało co będziesz pamiętał z tych tekstów

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 8 Styczeń 2010, o 22:16
przez feniks1989
do cyferek i tak nie mam pamieci a przekaz bede pamietal nawet za rok;-)

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 13 Luty 2010, o 18:11
przez kusia199208
jak dla mnie dobry artykuł :)

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 4 Marzec 2010, o 12:43
przez chunga
dobry artykuł jak dla mnie ,a skąd??? to mniej wazne ,wazne jest to że go tutaj przeczytałem-pochwałka:)

swojego czasu obliczałem kaloryczność jajecznicy z żółtkami i bez ,ta bez żółtek lub z jednym żółtkiem miała przy prawie takiej samej ilości białka kilkakrtotnie wiecej kcal ,co nie jest bez znaczenia dla kogos kto jest na redukci i podlicza kcal w diecie.

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 4 Marzec 2010, o 12:57
przez chunga
a dokładniej;
5 całych jaj 300g -aż 400-420kcal i 35g białka
samo białko z jajek 300g -tylko 140-150kcal i 33g białka

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 4 Marzec 2010, o 15:58
przez Kwachu
Tłuszcze z jajek sa OK, nawet nar edukcji

Re: jaja zbior danych

PostWysłany: 5 Marzec 2010, o 15:11
przez chunga
niech pisza co chcą ,ale ja nie jestem przekonany do żółtek dla kulturystów ,jem od 5-do 10 jajek dziennie to daje około-50 jajek tygodniowo i nikt mnie nie namówi żeby jeśc -50 żółtek tygodniowo -to samobójstwo jak dla mnie, do tego te kcal tygodniowo ponad 4000 kcal - kosmos!!!
ja stosuje 1-2 żółtka na 5-6 jajek