Strona 1 z 3

Problem z masą

PostWysłany: 12 Styczeń 2010, o 19:09
przez wujek337
Uszanowanie Panom:) Mam pytanie które nie pozwala mi spać. Mam 180 cm wzrostu i ważę 72 kg :| , od pół roku prowadzę różne ćwiczenia chciał bym przytyć w miarę szybko. Możecie coś pomóc na ten temat :?: Z góry dzięki:)

Re: ????

PostWysłany: 12 Styczeń 2010, o 19:10
przez Kwachu
Szybka przemiana mterii wiązes się głównie z problemem w przybieraniu na wadze(chodzi o mase miesniowa).

Białko: Liczymy tylko pelno wartosciowe czyli to zwierzece, roslinne nie z racji że nie ma pelnego wachlarza aminokwasów. Ilośc 1,5-2g białka zwierzęcego na kilogram masy ciala bedzie wporządku, wieksza ilośc raczej nie zostanie przyswojona a jedynie obciązy nerki. Mięso czerwone bedzie głównym zródlem białka w diecie (zawiera kilka: frakcji białek, kreatyne,DNA,RNA,kompleks wit.z gruby B oraz czynnik wzrostu[enzym]) ma spora przewage nad miesem bialym, co prawda zawiera więcej tluszczu ale i one przydadzą się przy diecie masowej, ale nasz tłuszcz jest bardziej podobny do tłuszcu roslinnego czy zwierzecego? Profil aminokwasowy mięsa czerwonego jest bardzo podobny do naszego.
Kolejne żródlo to jajka, jemy oczywiscie całe nie odzielamy zółtek.Nie zapomni o rybach tuńczyk(2 razy w tygodniu zawartośc rtęci), łosos i wiele innych.Mięso biale jemy tylko po treningu gdyż zawiera malo tluszcu a jak wiadome spozycie go po treningu jedynie spowolni wchlanianie pozostałych skałdnikow odzywczych.Unikal bym produktów mlecznych(wyjatek kefir, jdynie pzred snem możesz dac 50g bialego sera w celu spowolnienia wchłaniania pozostałych skladników odzywczych.



Węglowodany: Bazuj głównie na kaszy gryczanej(zawiera aminokwasy BCAA, i kompleks wit z grupy B), jedynie po treningu jedz ryż bialy. Na sniadanie jedz platki owsiane. Weglowodany od 4-? g na kilogram masy ciala(musisz sam wyczuć jeśli zalewasz sie tluszczem do odejmujesz wegle w pzreciwnym kierunku dodajesz, kalorycznosc zmieniaj za pomoca weglowodanow, bialka i tluscze zostaja na stalym poziomie) oprócz tego spora ilośc warzywa do każdego posiłku dziennie nawet do 1kg.

Tłuszcze:1-1,2 g na kilogram masy ciala. Bazuj na tluszczach z jaj i miesa, ale dodaj też oliwy, nasion, orzechów.

Re: ????

PostWysłany: 13 Styczeń 2010, o 13:41
przez Dodix
1. Dobrze by było dobrze nazwać temat a nie "????" to jest przydatne potem nawet jako pozycjonowanie ;) mówię to jako webmaster ;)
2. Słyszałem, że BCAA to aminokwas, który nie występuje normalnie w organizmie i w pożywieniu... A Kwachu piszesz, że w kaszy gryczanej?

Re: ????

PostWysłany: 13 Styczeń 2010, o 16:29
przez Kwachu
Dodix - BCAA(walin,izoleucyna,leucyna) to amnikwasy, skoro np mięso wieprzowe ma pełen profil aminokwasów to musi miec te podane obok również, mięso świnnki jest najbardziej podobne do naszego,wiec skad te wnioski wyciagłeś.

Re: ????

PostWysłany: 13 Styczeń 2010, o 23:00
przez Dodix
To nie wnioski, gdzieś chyba czytałem. I tak zawsze myślałem, że BCAA to jedyny aminokwas, który jest jakby sztuczny, że normalnie nie występuje. No ale pewnie coś przeinaczyłem.

Re: ????

PostWysłany: 13 Styczeń 2010, o 23:02
przez Kwachu
BCAA jest pobierany z roslin

Re: ????

PostWysłany: 13 Styczeń 2010, o 23:03
przez Lord
z jakich? pamiętasz tak z ciekawości pytam

Re: ????

PostWysłany: 13 Styczeń 2010, o 23:08
przez Kwachu
Nie wiem nigdy nie zagłebiałem sie w to, poszukam jak coś znajde to dam odpowiedz

Re: ????

PostWysłany: 13 Styczeń 2010, o 23:13
przez †..ĐḀṞKﮀḜṼῚḺ..†
BCAA jest w roślinach, ale w małych ilościach

Re: ????

PostWysłany: 13 Styczeń 2010, o 23:18
przez Kwachu
†..ĐḀṞKﮀḜṼῚḺ..† - ale własnie z tamtąd sa pobierane.
istnieja tez w swiecie bakterii