Strona 1 z 1

Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 16 Luty 2010, o 12:05
przez Kwachu
KALORYCZNE CIEKAWOSTKI

Ponieważ człowiek czerpie energię niezbędną mu do życia ze spożywanego pokarmu, zatem jego wartość energetyczna jest bardzo istotnym składnikiem wartości odżywczej.

Czy przyswajamy 100% spożywanego pokarmu?

Jednak wartość energetyczna pożywienia (brutto) jest wyższa niż wartość energetyczna pożywienia (netto) strawionego, przyswojonego, wykorzystanego przez organizm człowieka budulcowo oraz energetycznie.
Dzieje się tak, dlatego, że wartość energetyczną brutto należy odpowiednio pomniejszyć o straty tzw. współczynnika stawnosci.
Współczynnik stawnosci jest inny dla każdej grupy składników odżywczych, co uzależnione jest od strat w moczu oraz strat w kale. ( Nie wchłaniamy wszak 100% zjadanego pożywienia).
Zatem współczynnik strawności wynosi odpowiednio dla węglowodanów - 98%, tłuszczy - 95%, oraz białek 92%. (Jedynie alkohole wchłaniamy w 100%).

Czy wartość energetyczna brutto wszystkich składników odżywczych jest taka sama dla każdej określonej ich grupy?

Aby sprawę wyjaśnić dokładnie należy tez rozważyć czy kaloryczność pożywienia brutto, (czyli kaloryczność pożywienia liczona przed spożyciem - leżącego na talerzu) jest taka sama dla wszystkich węglowodanów, taka sama dla wszystkich białek, oraz taka sama dla wszystkich tłuszczy?
Odpowiedz brzmi: nie jest taka sama!
Dlaczego?
Jak wiadomo, kaloryczność substratu organicznego jest to ilość ciepła wyzwolonego ze spalenia jego określonej jednostki wagowej ( w tym przypadku jest to gram?).
Ilość ciepła wyzwolonego ze spalenia jednego grama określonego substratu organicznego jest uzależniona od liczby atomów:wodoru, węgla, azotu w stosunku do liczby atomów tlenu w danej cząsteczce.
Ilość ciepła uwolnionego ze spalenia danego substratu jest jeszcze uzależniona od rodzaju wiązań chemicznych pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami, mającymi wpływ na kształt rozmieszczenia cząsteczek w przestrzeni. (Tzw. mechanika kwantowa).

Biorąc po uwagę podane wyżej obydwie zależności ustalono wartości średnie kaloryczności brutto odpowiednio dla węglowodanów: 4,15 kcal, dla tłuszczy 9,45 kcal, oraz dla białek 5,65 kcal.
(przykładowo kaloryczność brutto skrobi wynosi 4,15 kcal, glukozy tylko 3,75 kcal, kaloryczność brutto tłuszczy zawartych w maśle wynosi 9,30, w olejach roślinnych 9 kcal, w tłuszczach zwierzęcych odpowiednio 9,6 kcal dla białek z rodzaju albumin 5,8 kcal dla kazein 5,85 kcal, dla żelatyny tylko 5,3 kcal)

Jakie zatem występują straty kaloryczności pożywienia związane z jego strawnością?

Straty związane z trawieniem i przyswajaniem pożywienia wynoszą odpowiednio: dla strat w kale - węglowodany 0,15 kcal, tłuszczy 0,45 kcal, oraz białek 0,35 kcal.
Dla strat w moczu: dla białek 1,3 kcal. ( Zdrowy człowiek nie wydala cukru w moczu, zatem tych strat się nie liczy, ponieważ ich nie ma)

Proszę, zatem zauważyć, ze, kiedy od wartości średnich dla węglowodanów 4,15 (średnia wartość kaloryczność brutto) odejmiemy straty w kale, czyli 0,15 kcal otrzymamy właśnie 4 kcal, czyli tę wartość, którą się posługujemy, na co dzień w obliczaniu kaloryczności naszej codziennej diety.
By otrzymać pozostałe wartości netto dla tłuszczy i białek, należy też odpowiednio od wartości średnich odjąć straty w kale i dla białek również w moczu. Otrzymamy wartości kaloryczności netto - dla tłuszczy 9 kcal i dla białek 4 kcal. ( Są to tzw. równania Atwatera dla kaloryczności pożywienia netto).

Wnioski

Zanim wyciągniemy wspólnie wnioski, jakie dla nas ( ludzi sztangi) wynikają z powyższych faktów podam kilka przykładów tzw. równoważników indywidualnych dla już strawionych składników odżywczych.

Mleko : węglowodany - 3,87 kcal, tłuszcze - 9,79 kcal , białka - 4,27.kcal

Ryż : węglowodany - 4,16 kcal, tłuszcze - 8,37 kcal, białka - 3,82 kcal

Ziemniaki : węglow. - 3,57 kcal, tłuszcze - 8,37 kcal, białka - 2,44 kcal

Mięso : glikogen - 4,27 kcal, tłuszcze - 9,02 kcal, białka - 3,87 kcal

Patrząc na powyższe wartości, przy bardzo monotonnej diecie ( np. tylko ryż i kurczak) w rzeczywistości możemy zjadać nawet do 20% energii pochodzącej np. z białek mniej niż sobie to wyliczyliśmy z wartośći średniej !

A teraz niech każdy czytelnik odpowie sobie na pytanie : czy moja dieta nie jest zbyt monotonna ? czy nie opieram się codziennie na tych samych składnikach pokarmowych ?

Marek Ciolek

Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 16 Luty 2010, o 16:30
przez createz
dobrze że to napisałeś zawsze namawiam do urozmaiceń jak widzę dietę 2 posiłek ryż kurczak , 3 ryz kurczak warzywa, 4 posiłek ryz kurczak warzywa, itp itd, (nie chodzi tu również o zmianę mięsa czy też tego ryżu.. ale również o zmianę tych warzyw , owoców itp) a dokładniej bardzo duży wpływ ma Sposób obróbki wstępnej jak i również obróbki termicznej (cieplnej) gotowanie, smażenie, pieczenie w folii czy też w pergaminie itp, zdecydowanie odradzam duszenia (składa się on z dwóch obróbek cieplnych najpierw poddajemy produkt smażeniu a następnie gotowaniu !!), moim zdaniem zbyt dużo posiłków jest pozywanych smażonych....
Ok cieszę się że to wkleiłeś dlatego łap pochwałę :D

Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 16 Luty 2010, o 17:26
przez Kwachu
createz - dziekuje, zmiana źródła białka tez jest wązne mamy spory wybór ryby kilkansącie gatunków, miesa czerwone wieprzowe, wołowe,karczek, miesa białe indyk kurczak jest ich jeszcze sporo z królików i reszty animali :)

Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 16 Luty 2010, o 19:53
przez createz
ja uwielbiam z dzikuna :D kiełbke (robiona przez leśniczego, suszona ):D chyba jedyna kiełba którą jem hehe no jeszcze czasami biała się znajdzie :p

Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 17 Luty 2010, o 18:35
przez Oliver
Kwachu wszystkie alkohole są w 100% przyswajalne? chyb raczej nie?

Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 17 Luty 2010, o 18:44
przez createz
" Enzym, który znajduje się w żołądku i który to rozkłada alkohol, jest u kobiety mniej aktywny, przez co z jej układu pokarmowego przedostaje się więcej alkoholu do krwi. Dlatego uważa się, że przyswajalność alkoholu a zatem ekspozycja tkanek na jego działanie jest większa u kobiet niż u mężczyzn.."

Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 17 Luty 2010, o 18:54
przez Kwachu
ja nie jestem twórca artykułu :)Poszukajcie dane na temat przyswajalności alkocholu, jelsi was to interesuje

Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 7 Grudzień 2019, o 22:21
przez valdunn

Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

PostWysłany: 13 Marzec 2021, o 07:42
przez valdunn
audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
http://languagelaboratory.rulargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting