Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

    Moderator: Michał Bodzioch


    Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Postprzez Kwachu » 16 Luty 2010, o 12:05

    KALORYCZNE CIEKAWOSTKI

    Ponieważ człowiek czerpie energię niezbędną mu do życia ze spożywanego pokarmu, zatem jego wartość energetyczna jest bardzo istotnym składnikiem wartości odżywczej.

    Czy przyswajamy 100% spożywanego pokarmu?

    Jednak wartość energetyczna pożywienia (brutto) jest wyższa niż wartość energetyczna pożywienia (netto) strawionego, przyswojonego, wykorzystanego przez organizm człowieka budulcowo oraz energetycznie.
    Dzieje się tak, dlatego, że wartość energetyczną brutto należy odpowiednio pomniejszyć o straty tzw. współczynnika stawnosci.
    Współczynnik stawnosci jest inny dla każdej grupy składników odżywczych, co uzależnione jest od strat w moczu oraz strat w kale. ( Nie wchłaniamy wszak 100% zjadanego pożywienia).
    Zatem współczynnik strawności wynosi odpowiednio dla węglowodanów - 98%, tłuszczy - 95%, oraz białek 92%. (Jedynie alkohole wchłaniamy w 100%).

    Czy wartość energetyczna brutto wszystkich składników odżywczych jest taka sama dla każdej określonej ich grupy?

    Aby sprawę wyjaśnić dokładnie należy tez rozważyć czy kaloryczność pożywienia brutto, (czyli kaloryczność pożywienia liczona przed spożyciem - leżącego na talerzu) jest taka sama dla wszystkich węglowodanów, taka sama dla wszystkich białek, oraz taka sama dla wszystkich tłuszczy?
    Odpowiedz brzmi: nie jest taka sama!
    Dlaczego?
    Jak wiadomo, kaloryczność substratu organicznego jest to ilość ciepła wyzwolonego ze spalenia jego określonej jednostki wagowej ( w tym przypadku jest to gram?).
    Ilość ciepła wyzwolonego ze spalenia jednego grama określonego substratu organicznego jest uzależniona od liczby atomów:wodoru, węgla, azotu w stosunku do liczby atomów tlenu w danej cząsteczce.
    Ilość ciepła uwolnionego ze spalenia danego substratu jest jeszcze uzależniona od rodzaju wiązań chemicznych pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami, mającymi wpływ na kształt rozmieszczenia cząsteczek w przestrzeni. (Tzw. mechanika kwantowa).

    Biorąc po uwagę podane wyżej obydwie zależności ustalono wartości średnie kaloryczności brutto odpowiednio dla węglowodanów: 4,15 kcal, dla tłuszczy 9,45 kcal, oraz dla białek 5,65 kcal.
    (przykładowo kaloryczność brutto skrobi wynosi 4,15 kcal, glukozy tylko 3,75 kcal, kaloryczność brutto tłuszczy zawartych w maśle wynosi 9,30, w olejach roślinnych 9 kcal, w tłuszczach zwierzęcych odpowiednio 9,6 kcal dla białek z rodzaju albumin 5,8 kcal dla kazein 5,85 kcal, dla żelatyny tylko 5,3 kcal)

    Jakie zatem występują straty kaloryczności pożywienia związane z jego strawnością?

    Straty związane z trawieniem i przyswajaniem pożywienia wynoszą odpowiednio: dla strat w kale - węglowodany 0,15 kcal, tłuszczy 0,45 kcal, oraz białek 0,35 kcal.
    Dla strat w moczu: dla białek 1,3 kcal. ( Zdrowy człowiek nie wydala cukru w moczu, zatem tych strat się nie liczy, ponieważ ich nie ma)

    Proszę, zatem zauważyć, ze, kiedy od wartości średnich dla węglowodanów 4,15 (średnia wartość kaloryczność brutto) odejmiemy straty w kale, czyli 0,15 kcal otrzymamy właśnie 4 kcal, czyli tę wartość, którą się posługujemy, na co dzień w obliczaniu kaloryczności naszej codziennej diety.
    By otrzymać pozostałe wartości netto dla tłuszczy i białek, należy też odpowiednio od wartości średnich odjąć straty w kale i dla białek również w moczu. Otrzymamy wartości kaloryczności netto - dla tłuszczy 9 kcal i dla białek 4 kcal. ( Są to tzw. równania Atwatera dla kaloryczności pożywienia netto).

    Wnioski

    Zanim wyciągniemy wspólnie wnioski, jakie dla nas ( ludzi sztangi) wynikają z powyższych faktów podam kilka przykładów tzw. równoważników indywidualnych dla już strawionych składników odżywczych.

    Mleko : węglowodany - 3,87 kcal, tłuszcze - 9,79 kcal , białka - 4,27.kcal

    Ryż : węglowodany - 4,16 kcal, tłuszcze - 8,37 kcal, białka - 3,82 kcal

    Ziemniaki : węglow. - 3,57 kcal, tłuszcze - 8,37 kcal, białka - 2,44 kcal

    Mięso : glikogen - 4,27 kcal, tłuszcze - 9,02 kcal, białka - 3,87 kcal

    Patrząc na powyższe wartości, przy bardzo monotonnej diecie ( np. tylko ryż i kurczak) w rzeczywistości możemy zjadać nawet do 20% energii pochodzącej np. z białek mniej niż sobie to wyliczyliśmy z wartośći średniej !

    A teraz niech każdy czytelnik odpowie sobie na pytanie : czy moja dieta nie jest zbyt monotonna ? czy nie opieram się codziennie na tych samych składnikach pokarmowych ?

    Marek Ciolek

    Autor postu otrzymał pochwałę
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112

    Prezenty!

    Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

    Post przez Vito

    Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

    Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

    REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

    Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Postprzez createz » 16 Luty 2010, o 16:30

    dobrze że to napisałeś zawsze namawiam do urozmaiceń jak widzę dietę 2 posiłek ryż kurczak , 3 ryz kurczak warzywa, 4 posiłek ryz kurczak warzywa, itp itd, (nie chodzi tu również o zmianę mięsa czy też tego ryżu.. ale również o zmianę tych warzyw , owoców itp) a dokładniej bardzo duży wpływ ma Sposób obróbki wstępnej jak i również obróbki termicznej (cieplnej) gotowanie, smażenie, pieczenie w folii czy też w pergaminie itp, zdecydowanie odradzam duszenia (składa się on z dwóch obróbek cieplnych najpierw poddajemy produkt smażeniu a następnie gotowaniu !!), moim zdaniem zbyt dużo posiłków jest pozywanych smażonych....
    Ok cieszę się że to wkleiłeś dlatego łap pochwałę :D
    cyt"Zdrowie chętniej widzi, gdy ciało tańczy, niż gdy pisze."
    Awatar użytkownika
    createz
    Sierżant sztabowy
     
    Posty: 463
    Rejestracja: 2 Luty 2010, o 12:53
    Pochwały: 27
    Data urodzenia: 0- 0-1988

    Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Postprzez Kwachu » 16 Luty 2010, o 17:26

    createz - dziekuje, zmiana źródła białka tez jest wązne mamy spory wybór ryby kilkansącie gatunków, miesa czerwone wieprzowe, wołowe,karczek, miesa białe indyk kurczak jest ich jeszcze sporo z królików i reszty animali :)
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112

    Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Postprzez createz » 16 Luty 2010, o 19:53

    ja uwielbiam z dzikuna :D kiełbke (robiona przez leśniczego, suszona ):D chyba jedyna kiełba którą jem hehe no jeszcze czasami biała się znajdzie :p
    cyt"Zdrowie chętniej widzi, gdy ciało tańczy, niż gdy pisze."
    Awatar użytkownika
    createz
    Sierżant sztabowy
     
    Posty: 463
    Rejestracja: 2 Luty 2010, o 12:53
    Pochwały: 27
    Data urodzenia: 0- 0-1988

    Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Postprzez Oliver » 17 Luty 2010, o 18:35

    Kwachu wszystkie alkohole są w 100% przyswajalne? chyb raczej nie?
    Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady
     
    Posty: 3387
    Rejestracja: 24 Grudzień 2009, o 16:20
    Pochwały: 42

    Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Postprzez createz » 17 Luty 2010, o 18:44

    " Enzym, który znajduje się w żołądku i który to rozkłada alkohol, jest u kobiety mniej aktywny, przez co z jej układu pokarmowego przedostaje się więcej alkoholu do krwi. Dlatego uważa się, że przyswajalność alkoholu a zatem ekspozycja tkanek na jego działanie jest większa u kobiet niż u mężczyzn.."
    cyt"Zdrowie chętniej widzi, gdy ciało tańczy, niż gdy pisze."
    Awatar użytkownika
    createz
    Sierżant sztabowy
     
    Posty: 463
    Rejestracja: 2 Luty 2010, o 12:53
    Pochwały: 27
    Data urodzenia: 0- 0-1988

    Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Postprzez Kwachu » 17 Luty 2010, o 18:54

    ja nie jestem twórca artykułu :)Poszukajcie dane na temat przyswajalności alkocholu, jelsi was to interesuje
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112


    Re: Kalorzcyne ciekawostki !!!

    Postprzez valdunn » 13 Marzec 2021, o 07:42

    audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
    geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
    hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
    journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
    kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
    http://languagelaboratory.rulargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
    nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
    papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
    rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
    stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
    valdunn
    Marszałek
     
    Posty: 1243767
    Rejestracja: 1 Maj 2018, o 05:00
    Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984


    Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

    Kto jest na forum

    Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

    Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group. | Siłownia
    Witamy na stronie www.kulturystyczni.pl - Forum Kulturystyczne * Suplementy i odżywki * Sporty walki * Kulturystyka i Fitness
    Na naszej stronie znajdziecie wszystko na temat treningu - plany treningowe i ćwiczenia. Możecie tutaj znaleźć doskonale opracowane ćwiczenia na płaski brzuch. Dowiecie się jak powinna wyglądać dieta i prawidłowe odżywianie się, a także jak stosować suplementy i odżywki. Znajdziecie również informacje na temat niedozwolonego wspomagania, takiego jak sterydy anaboliczne i prohormony, a także poznacie najwydajniejszy trening na mase. Forum Sportowe. Katalog stron.

    cron