Strona 3 z 4

Re: Batonik

PostWysłany: 11 Styczeń 2010, o 23:47
przez Maciej0701
to zrob mi 20 i wyslij poczta;d

Re: Batonik

PostWysłany: 15 Styczeń 2010, o 17:12
przez chunga
hmm...gdzieś juz takiego batona widziałem :lol:

Re: Batonik

PostWysłany: 15 Styczeń 2010, o 17:34
przez Maciej0701
wysyłajcie mi batoniki

Re: Batonik

PostWysłany: 15 Styczeń 2010, o 21:39
przez chunga
zrobiłem dzisiaj z płatków jęczmiennych batona ,bo owsianych nie miałem ,cos nie tak zrobiłem bo wyszło na rzadko ,mazia taka , nie dobre było i grudy jakieś ,z owsianych muszę spróbować

Re: Batonik

PostWysłany: 16 Styczeń 2010, o 11:00
przez Maciej0701
no to lipne ci wyszly te batoniki haha

Re: Batonik

PostWysłany: 16 Styczeń 2010, o 12:41
przez slim shady
za dużo wody dałeś, więcej miodu uklepujesz i zostawiasz w lodówce aż stwardnieje

Re: Batonik

PostWysłany: 23 Luty 2010, o 12:21
przez chunga
Przepis na batoniki węglowodanowo-białkowe ;))))
Przepis 1. – Batonik "w kilka minut" o smaku miodowo - orzechowego.


Składniki:
- szklanka otrębów owsianych
- ½ szklanki miodu (można również bez)
- ½ szklanki orzechów włoskich mielonych (ewentualnie masło orzechowe)
- szklanka jogurtu 0%
- 2 miarki odzywki wysokobiałkowej (smak wedle uznania)


Przygotowanie:
-Zmieszaj
wszystkie składniki ze sobą w misce. Przelej masę do formy, a następnie
wstaw do lodówki. -Po zastygnięciu uformuj w batoniki.


Przepis 2. – Batonik "twarożkowy"


Składniki:
- szklanka otrębów owsianych
- ½ szklanki orzechów laskowych mielonych
- ½ szklanki rodzynek
- 2 miarki odzywki wysokobiałkowej, o smaku waniliowym
- aromat do ciasta, o smaku śmietankowym
- szklanka jogurtu 0%
- ½ szklanki chudego twarożku


Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
- Zamieszać w naczyniu wszystkie składniki, aż do utworzenia jednolitej masy.
- Przelać do formy.
- Piecz w piekarniku przez ok. 30-35 minut.
- Pokroić na kilka batoników.


BATON BIAŁKOWY nr 3 skład: - 1/2 filiżanki serka kremowego -1/4 filiżanki masła -1/2 łyżeczki do herbaty Stevia ( taki słodzik poczytajcie tu: [http://www.stevia.net/] ) -1 łyżeczka do herbaty ekstraktu migdałowego -1 i 1/2 filiżanki białka serwatkowego (używam o smaku naturalnym - 0 ww.) - 4 uncje dobrze posiekanych migdałow ~ 120g - 6 łyżek stołowych masła orzechowego Stopić
razem serek kremowy masło i masło orzechowe. Wymieszać ze stevia i
ekstraktem. nastepnie znów wymieszaj z białkiem serwatkowym i
posiekanymi migdałami. Przełóż na plastikowy talerz i wsadź do lodówki
do momentu stwardniecia. Ze zrobionej masy wychodzi przecietnie 14
batonów, to z powodu dodatkowej ilości serka kremowego i masła
orzechowego. Jak mówiłem batony przypominaja mi ciasteczka z masła orzechowego. Z moich wyliczeń wychodzi że każdy baton ma około 2 g ww.
BATON BIAŁKOWY ORZECHOWY Mikee'go orzechowy baton białkowy, około 2 g ww. każdy -2 łyżki stołowe masła orzechowego ( moje ma ok 3g ww na 2 łyżki) -2 łyżki stołowe stopionego masła ( stopienie jest kluczem, najlepiej powolne) - 1pk equal (znów jakiś słodzik [http://www.equal.com/Products/]) - 2 krople liquid sweet & low (tez wyglada mi na jakis słodzik [shop.store.yahoo.com/brooklynpremium/sweetlowliq8.html] ) - 1 łyżeczka do herbaty wanilii - 1/4 filiżanki białka serwatkowego ( samk naturalny 0g ww, moja jest mieszanka białka mlecznego i jajecznego) Dobrze
wymieszać w misce masło orzechowe masło equal, sweert & low i
wanilię. następnie dodać proteinę. Uformować na jednolita mase, możliwe
że bedziesz musiał dodac więcej zależnie od tego jak precyzyjne i hojne
byłao dawkowanie masła i masła orzechowego, lecz nie dawaj za dużo,
mikstura powinna byc konsystencji miekkiego ciasta chlebowego. Pozwijać
w kuleczki i rozgnieść troszeczkę, następnie rozdzielić na 2 ówne
porcje, po czym zwinąc lub spłaszczyc jak wolisz. Ja zwinałem moje do
prostokątnej formy po czym spłaszczyłem, dzieki temu były jak prawdziwe
batony, należy jeschłodzic do momentu stwardnięcia, zajmuje to około 10
min. Przepis od znajomej

Re: Batonik

PostWysłany: 23 Luty 2010, o 16:56
przez Kwachu
Przepisy pochadza z strony Akopa Sensei :)

Re: Batonik

PostWysłany: 25 Luty 2010, o 13:35
przez chunga
być może ,ja dostałem je od znajomej

Re: Batonik

PostWysłany: 26 Listopad 2019, o 17:13
przez valdunn