Re: 10 wskazówek żywieniowych!
Wysłany: 2 Luty 2010, o 19:24
myślałem że Kowal już to wyjaśnił
białko jest słabo przyswajalne (mowa o wszystkich produktach) jeżeli podstawowe aminokwasy są w złych proporcjach, jak jest czegoś za mało to mówimy o aminokwasie ograniczającym, ale przy połączeniu różnych produktów ta przyswajalność jest również dobra bo aminy się uzupełniają.
Uważa się, że mięso jest idealnym źródłem przyswajalnego białka ale ze względu na niedobór waliny, metioniny i tryptofanu ta przyswajalność oscyluje w graniczy ~70%, najlepiej chyba jest przyswajalne białko z jaj bo prawie 100%. Jako ciekawostkę powiem, że białko z owoców jest niemal w 100% przyswajalne tylko, owoce mają go strasznie mała ilość.
niektóre wodorosty mają przyswajalność 65%
białko jest słabo przyswajalne (mowa o wszystkich produktach) jeżeli podstawowe aminokwasy są w złych proporcjach, jak jest czegoś za mało to mówimy o aminokwasie ograniczającym, ale przy połączeniu różnych produktów ta przyswajalność jest również dobra bo aminy się uzupełniają.
Uważa się, że mięso jest idealnym źródłem przyswajalnego białka ale ze względu na niedobór waliny, metioniny i tryptofanu ta przyswajalność oscyluje w graniczy ~70%, najlepiej chyba jest przyswajalne białko z jaj bo prawie 100%. Jako ciekawostkę powiem, że białko z owoców jest niemal w 100% przyswajalne tylko, owoce mają go strasznie mała ilość.
niektóre wodorosty mają przyswajalność 65%