- 450g twarogu mielonego (Quark)
- 200g wiórków kokosowych
- 80g migdałów w płatkach
- 5 jaj
- 2 łyżki miodu
- odrobina aromatu waniliowego do ciast
Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do formy wcześniej wysmarowanej olejem/oliwą/masłem - jakimś tłuszczem w każdym bądź razie. Można też wyłożyć blaszkę papierem, ale przywiera niestety. Rozgrzać piekarnik na 175 stopni, włożyć blaszkę z masą i czekać cierpliwie ok. 30-35 minut (zależy od blaszki - ja miałam wąską). Można oczywiście dodać orzechy, rodzynki, żurawinę i co tylko chcecie. Niektórzy podbijają wartości odżywcze białkiem.
Ciasto z tego przepisu wychodzi mało słodkie (można dorzucić więcej miodu, bo jak wiadomo traci on swoje wartości w wysokich temperaturach, a i wiórki 'pochłaniają' słodki smak), ale smaczne

W tym przypadku na 100g wyszło:
- 10,37g białka
- 19,45g tłuszczu
- 7,3g węglowodanów
Fotki:



