Tomasz Mrowiec
http://www.profi-dieta.pl
Polifenole to substancje bioaktywne roślin, do których należą również:
- karetonoidy
- fitosterole
- glukozynolany
- garbniki
- izotiocyjaniany
- terpeny
- alkaloidy
- alkilosiarczki
- saponiny
Polifenole są szeroka grupa naturalnych substancji, którą nazywamy związkami fenolowymi.
Niestety nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować, stąd musimy je dostarczać systematycznie z zewnątrz.
Szczegółowy podział polifenoli:
grafika: http://www.profi-dieta.pl
Występowanie polifenoli
Polifenole obecne są w:
• roślinach
• owocach (głównie cytrusowych i jagodowych)
• warzywach
• napojach pochodzenia roślinnego (czerwone wino, zielona herbata, kakao, kawa)
• przyprawach
• lekach roślinnych
Funkcje polifenoli
Obecność polifenoli w naszej diecie ma dla nas bardzo ważne znaczenie.
1. Ich podstawową rolą jest zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych – uczestniczą w kontroli spójności naczyń włosowatych.
2. Polifenoli wskazują również zależność pomiędzy spożywaniem związków fenolowych a zachorowalnością na nowotwory i choroby serca – działają przeciwnowotworowe poprzez usuwanie wolnych rodników.
3. Jako antyoksydanty pomagają w profilaktyce i lecznictwie min: miażdżycy, stanów zapalnych oraz choroby nowotworowej.
4. Mogą zapobiegać problemom takim jak: zawał mięśnia sercowego, udar mózgu, choroba niedokrwienna serca, starcze zwyrodnienie plamki ocznej, zaćma, choroba Alzheimera i procesy starzenia się.
5. Działają przeciwzapalnie - hamują biosyntezę prostaglandyn
6. Działają przeciwhistaminowo poprzez zmniejszanie reakcji alergicznych czy hamowanie reprodukcji wirusów
7. Działają w obrębie całego układu sercowo-naczyniowego - zmniejszają tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen
8. Przy większym stężeniu, polifenole zawarte w czerwonym winie mogą zmniejszać utlenianie cholesterolu LDL i tym samym zapobiegać niekorzystnym reakcjom miażdżycowym.
9. Zmniejszają starzenie się komórek spowodowane stresem oksydacyjnym
Jak działają
Polifenole działają przede wszystkim przeciwutleniająco oraz przerywają reakcje tworzenia się wolnych rodników. Zapobiegają również tworzeniu się reaktywnych form tlenu (dokładnie poprzez hamowanie enzymów, które je generują)
Samo działanie przeciwutleniające, polega na usuwaniu wolnych rodników tlenowych, które już zostały wytworzone.
Zaleca się wprowadzenie suplementacji polifenoli głównie przy:
• chorobie nadciśnieniowej,
• zawałach serca
• cukrzycy
• miażdżycy
• katarze siennym
• skazy krwotocznej (ale pochodzenia naczyniowego)
Niedobór polifenoli
Przy niedoborze polifenoli w diecie, stan naszych naczyń włosowatych niestety ulega drastycznemu pogorszeniu co objawia się opuchliznami, wybroczynami lub krwawieniami.
Dłuższe niedobory polifenoli w naszym organizmie mogą prowadzić min. do:
- osłabienia mocy układu odpornościowego
- dysfunkcji aparatu ruchu
- pogorszenia wzroku (ze względu na zły stan naczyń włosowatych),
- chorób sercowo-naczyniowych,
Polifenole a tkanka tłuszczowa
Badania podczas ostatnich dziesięciu lat wykazały, że oprócz szerokiej aktywności pro-zdrowotnej, polifenole niezwykle silnie oddziałują na spalanie tłuszczów zapasowych.
Wpływają one pobudzająco na wszystkie mechanizmy procesu spalania tłuszczu zapasowego, które związane są z aktywnością noradrenaliny, kwasów tłuszczowych, hormonów tarczycy jak i hormonów steroidowych.
Polifenole działają na proces redukcji tkanki tłuszczowej wielokierunkowo:
- pobudzają proces rozpadu tłuszczu
- przyspieszają proces niszczenia komórek tłuszczowych
- przyspieszają przemianę materii
Można zatem stwierdzić, iż polifenole kreują ostatecznie taki obraz hormonalny, który wyraźnie sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.
Ciekawostki
• Zawartość polifenoli w czerwonym winie jest 10-krotnie większa niż w białym, ponieważ w procesie jego fermentacji wykorzystuje się nie tylko miąższ owoców ale również skórki, które są cennym źródłem resweratrolu i kwercetyny.
• Polifenole zwarte w kakao, czekoladzie oraz zielonej herbacie ( tzw. katechiny), posiadają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe
• Najwyższe stężenie cennych polifenoli notuje się w herbacie zielone, która jest parzona ok. 10 min. (posiada najlepsze walory prozdrowotne)
• Wysoką zwartość katechin w zielonej herbacie, jest spowodowana tym, iż podczas produkcji nie jest ona poddawana procesowi fermentacji.
• Katechiny usuwają wolne rodniki aż 200 razy szybciej niż inny antyutleniacz jakim jest Witamina E.
Autor postu otrzymał pochwałę