Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dla Zielonych
  • Ćw. a chory kręgosłup.

Dział przeznaczony dla osób zaczynających swoją przygodę z siłownią. Inni użytkownicy postarają się Wam przekazać niezbędną wiedzę aby móc zacząć uprawiać ten sport.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, StalMOD

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez marcel_01 » 3 Lipiec 2013, o 16:23

Siema!
    Mam 21 lat i mały problem z kręgosłupem.Dwa lata temu dowiedziałem się ,że przebyłem chorobe Scheuermanna.
    Nie mam na szczęście sklinowaceń ani guzków sch. ale mam dosyć mocno przeciążony kręgosłup.odczówam ból podczas siedzenia ,stania czy schylania,oczywiście robie jakieś tam ćw.wzmacniające i rozciągające ale jakoś szału nie ma.
    Jestem dosyć chudy i chciałem sie dowiedzieć czy w takim stanie istnieje jakaś możliwość powiększenia masy mięśniowej oraz wzmocnienia mięśni przykręgosłupowych z jak najmniejszym przeciążeniem kręgosłupa.Basen pewnie by był wskazany ale niestety mam dałeko. Obecnie jestem bez pracy i ogólnie kiepsko sie czyje fizycznie i psychicznie.A co do naszych polskich lekarzy to wolałbym sie nie wypowiadać.Pozdro.
    marcel_01
    Szeregowy

Miasto: Gdańsk
    Data urodzenia: 01 11 1991

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez playandwin24 » 3 Lipiec 2013, o 17:59

Niedouczone tłuki :) Najlepiej powiedzieć aby nic nie robić

Masz jakąś rehabilitację?

Ja bym pakował, ostrożnie ale ćwiczył, dobra dieta jakościowa, odpowiedni bilans kcal i jedziesz... w tej chorobie chyba nawet powinno się odpowiednio obciążać kręgosłup... może skontaktuj się z ludźmi którzy mieli jakieś doświadczenie w tej chorobie i ćwiczyli :)

Jakieś fora...
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez marcel_01 » 4 Lipiec 2013, o 09:16

''Niedouczone tłuki Najlepiej powiedzieć aby nic nie robić"-kogo miałeś na myśli?
    W tej chorobie kręgosłup się odciąża a nie obciąża to po pierwsze. A na rehabilitacji byłem ale to wielka ściema wszyskie ćw moge znaleść w necie i tak większość z nich sam już robiłem.Lekarze sami nie więdzą jak to dokładnie leczyć błądzą po omacku tylko ''masz tu pan leki przeciwbólowe,oszczędzaj sie troche i przezwyczajaj do bólu"" .Jesli samemu się nie zacznie działać :ćwiczenia ,basen itp. to kaplica.A gdzie tu praca jak normalnie żyć nie można .Pozdr. wszyskich których dotkneła ta choroba bo nikt oprócz nas nie wie jaki to może przynosić ból fizyczny i nie tylko.A mam dopiero 21 lat i gdzie tu ku..a emerytura?
    marcel_01
    Szeregowy

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez playandwin24 » 4 Lipiec 2013, o 11:48

Miałem na myśli lekarzy oczywiście :)

Nie masz renty, lub grupy inwalidzkiej?
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez robo815 » 4 Lipiec 2013, o 19:19

marcel_01 na pytania się odpowiada
    Być kulturystą - to znaczy być człowiekiem z charakterem, człowiekiem umiejącym walczyć i pokonywać trudności.
    http://www.youtube.com/watch?v=Iskjc3qcVew&feature=grec_index
    Awatar użytkownika
    robo815
    Generał broni

Pochwały: 55
    Miasto: Poznań
    Data urodzenia: 17 07 1975

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez marcel_01 » 5 Lipiec 2013, o 14:33

Sorry że dopiero opisuje ale nie miałem czasu.Co do renty to moge pomażyć.Niestety w naszym kraju dostać rente na kręgosłup nie mając przepracowane zawodowo ani jednego dnia to marzenie i to wielkie.Lekarze twierdzą że z tym nie da się już nic zrobić można tylko łagodzić skutki.Ubytki są ale kto nie cierpi na bóle kręgosłupa od tego się przeciez nie umiera.(to wywnioskowałem z rozmowy z neurologiem a tymbardziej z ortopedą.Oni dokładnie wiedzą że nie mam szans starać sie o rente więc wogóle nie proponują takiej opcji.Dosyć się naczytałem na forach o ludziach zmagających się z tym gów..m.Wielu z nich przeszło nawet przez wózek inw. ale tyko dzięki determinacji własnym ćw.basenowi i łykaniu ton tabletek mogą jakoś ''normalnie żyć''A wracając do renty to chyba tylko po znajomości albo udam idiote pojde do psyhiatryka na tydzien potem znowu i renta murowana -ha ha . :D A na serio to znam wielu ludzi którzy tak zrobili i se żyją.Polska do kraj dla oszustów i cwaniaków u czciwy człowiek naprawde chory zdycha z bólu i z głodu.
    marcel_01
    Szeregowy

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez playandwin24 » 5 Lipiec 2013, o 15:02

A grupę inwalidzką masz, to chyba podlega pod grupę inwalidzką, zdobędziesz grupę inwalidzką to pracodawcy ustawią się w kolejce po Ciebie do pracy, bo ZUSu nie będą od Ciebie płacić a jak chyba zdobędziesz II albo III grupę inwalidzką to państwo daje kasę takiemu pracodawcy :D

Wiem jak jest, chcesz zatrudnić pracownika to co miesiąc trza odprowadzać ponad 1tys zł do ZUSu, masz grupę inwalidzką są duże zniżki lub nawet dopłaty :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez marcel_01 » 5 Lipiec 2013, o 19:43

Nie nie mam gr.inwalidzkiej.ALe zobacze czy coś da sie zrobic w tej sprawie. Wiesz oni postrzegają to tak- jak wyślą cię na rehabilitacje czy do senatorium to niby po tych 2 tych wrócisz uzdrowiony.I wtedy na komisji gdy wyczytają ,że byłś tam i tam na rehabilitacji to ozdrowiałeś i bez żadnego zastanowienia wpisują nie jest niezdolny do pracy-i tyle w temacie.A co do grupy o której piszesz playandwin24 będę musiał poszperać w necie pożądnie na tem temat ,bo chyba jest tak -1 i 2 gr.renta a 3 chyba nie ale nie jestem pewien.
    marcel_01
    Szeregowy

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez playandwin24 » 5 Lipiec 2013, o 20:01

Wydaje mi się że II na pewno :)

Jak tak to dostaniesz pracę praktycznie gdzie chcesz... :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Ćw. a chory kręgosłup.

Postprzez Osaico_pl » 9 Lipiec 2013, o 18:16

To swoją drogą,nie wliczając w to szeregu zniżek np na komunikację miejską. A co do samych ćwiczeń,to wydaje mi się,że w jakiś sposób możesz je wykonywać,tylko też muszą być odpowiednio dobrane. Poza tym najlepiej byłoby jeszcze dla pewności zapytać o to samego lekarza.
    Osaico_pl
    Starszy szeregowy

Pochwały: 1
    Miasto: Warszawa

Następna

Wróć do Dla Zielonych

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość