może w "Twoich" źródłach tego nie napisali, ale ludzie prowadzili kiedyś bardziej Tryb życia zbieractwa tzn. jedli to co znaleźli przeważnie owoce,zboża rośliny, jak mieli dobry dzień to dorwali padlinę, ludzki organizm przystosował się genetycznie przez setki tysięcy lat do takiego jedzenia. I nie wmawiaj ludziom kitu że nasycone tłuszcze są dobre, albo tylko ważne jest białko zwierzęce bo z perspektywy dietetyka/żywieniowca jest to niedorzeczne.
Odpowiedź z dyskusji o tłuszczach
Jak wiemy tłuszcz zwierzęcy to inaczej kwasy nasycone, wg Ciebie powinniśmy zastąpić tymi kwasami NNKT. Niestety ale mogą nam grozić niedobory nienasyconych kwasów. Czym to grozi ? np. łuszczenie się naskórka, różne zmiany skórne i powtarzające się infekcję, skóra sucha,cienka, odbarwienie skórne, zmiany skórne o charakterze egzemy, a pod skórą zwiększona łamliwość naczyń włosowatych, nieraz uporczywe migreny, zmniejszenie ostrości wzroku, zaburzenia w transporcie cholesterolu, zmniejszenie biosyntezy prostaglandyn, uszkodzenie nerek (hematurgia).
Mówisz że tłuszcze zwierzęce są najlepsze. Niestety Cie rozczaruje ale w diecie powinien być zachowany odpowiedni stosunek omega 3 do omega 6 (jest to 1:3 lub 1:4 zależy od źródeł).
Tłuszcze nasycone(zwierzęce) odkładają się na wewnętrznych powierzchniach naczyń krwionośnych. I tu już dochodzi sprawa cholesterolu i obawiam się, że szklanka zielonej herbaty może nie wystarczyć. Przez rozbudowę złogów cholesterolu światło naczyń krwionośnych ulega coraz większemu ograniczeniu, przez co krew ma coraz więcej problemów z dotarciem do miejsc obsługiwanych przez dane naczynie - rozwój arteriosklerozy. Taka dieta może sprzyjać również innym chorobom i dolegliwościom, łącznie z nowotworami i otyłością. Może prowadzić do zachwiania bilansu pokarmowego.
Nie będę rozpisywał zalet zdrowych tłuszczów i poszczególnych rodzajów bo można napisać sporą książkę.
Z ważnych rzeczy napiszę jeszcze że nie należy zapominać o witaminie E, która jest antyoksydantem i zapobiega utlenianiu NNKT. Bezpieczną optymalna dawkę witaminy E na każdy 1 gram nnkt ilość 0,6 mg alfa-tokoferolu (Wit E).
Pozdrawiam
edit: mały edit
