Trochę informacji o mnie:
waga: 65kg
wzrost: 172cm
Sylwetka: nie jestem jakiś zbyt gruby, ani też jakiś wyjątkowo chudy. Trochę widocznego tłuszczu na brzuchu oraz na klatce piersiowej.
Parę pytań:
1) Czy w tym wieku w ogóle można zacząć ćwiczyć na siłowni?
2) Jeżeli mogę zacząć ćwiczyć to jaki typ treningu jest najodpowiedniejszy, żeby systematycznie przybierać na tkance mięśniowej i zamienić ten mały nadmiar tłuszczu na brzuchu i klatce piersiowej na mięśnie? Oraz prosiłbym o jakiś link lub objaśnienie w jakie dni mam dane ćwiczenia wykonywać oraz jak je robić.
3) Nie chciałbym tutaj jakiejś ścisłej i specjalnej diety, ale bardziej to czego mam unikać jeść, jak częste posiłki spożywać, duże, małe, może coś przed treningiem, po, rano, wieczorem, godzina ostatniego posiłku?
4) Odżywki - warto kupić coś co pomoże mi w osiągnięciu dobrego wyniku, nie chodzi mi o coś co bardzo szybko pokaże efekty, bardziej o coś co nie wpłynie jakoś specjalnie na moje zdrowie czy samopoczucie, a w jakimś stopniu pomoże. Gdzie można takie odżywki kupić?
5) Chciałem zacząć również chodzić na basen, czy system 2x w tygodniu pływanie i 2x w tygodniu siłownia jest dobrym rozwiązaniem? Jeśli tak, w jakie dni mam wykonywać poszczególne treningi, w jakie dni robić przerwy. Zależy mi na odpoczynku w sobotę i niedziele, lub tylko w sobotę.
6) Czy mam wykonywać jakieś dodatkowe ćwiczenia w domu?
Jestem początkujący, więc prosiłbym o proste i jak najjaśniejsze odpowiedzi za które z góry wielkie dziękuję

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi