Na wstępie mam prośbę- bez żadnych przekleństw, obrażania innych itd..
To ma być nasze własne zdanie, a nie dogryzanie innym.
Tak więc siedząc bezczynnie pomyślałem, że zaczynając trening nasze mięśnie są nieporuszone, więc zwykły trening daje im ogromny bodziec, co można stosować przez 2-3 miesiące.
Przykładowo w treningu FBW Rafimoca dla początkujących używa się ćwiczeń złotych/wielostawowych, więc mięśnie są przygotowywane do wysiłku fizycznego.
Lecz co wy na to, aby po owym treningu zrobić tydzień CR, zmniejszyć obciążenie i przywalić taki trening tylko od poniedziałku do piątku?
Myślicie pewnie, że to idiotyzm, szybko będzie prowadzić do przetrenowania itd. ...
Lecz fizycznie rzecz biorąc, to po tych 8, czy 12 z 5kg progresu dla dużych partii i 2,5kg na małych co tydzień z jednym deloadem może siła podskoczyć o ok. 30-40kg!
Zaczynając nawet od głupich 40kg w przysiadzie będzie to 70-80, a jak wiemy, to do pierwszej setki w miarę szybko się dochodzi.
Wtedy odpalamy trening:
Przysiad 15/12/10/8
Wiosłowanie 18/15/12/10
Dips 10/10/10/10
Wyciskanie na stojąco (military press) 12/10/8/6
Uginanie na stojąco 12/10/8/6
Francuz kombinowany 12/10/8/6
Uginanie przedramion do palenia +10 do 20 powtórzeń
Wznosy na palce analogicznie do przedramion
+Brzuch, najlepiej w zwisie. Na końcu napiszę, dlaczego.
Z obciążeniem minimalnie wyższym niż pierwsze FBW

Dokładamy 5kg na duże, 2,5kg na małe co tydzień.
Plan ciągniemy 6tyg, zrzucamy 10kg/5kg, ciągniemy kolejne 4 tyg (deload), po czym robimy CR, zrzucamy 15kg, ciągniemy 6tygodni z takim samym progresem i robimy ostatnie CR.
Myślę, że po takim wstępie do treningów można będzie odpalić FBW 5x5, a siła wzrośnie ładnie.
dzięki temu dostaniemy w ćwiczeniach głównych to symboliczne 55kg siły, czyli dajmy na to startując w przysiadzie z 45kg otrzymamy owe pierwsze 100kg

Obciążenie oczywiście czysto hipotetyczne.
Pewnie spytacie "czemu tak?" "co z regeneracją?" "główka boli?"

Łeb boli od dziecka.
Czemu tak? Bo w pierwszych treningach uszkadzamy mięśnie dość przeciętnie, gdyż dla nich są to straty, ale że są mięśnie mamy niewielkie, to szybko nastąpi ich odbudowa

Problem regeneracji właściwie opisany powyżej.
W treningu tym zalecał bym jedzenie ogromnych ilości jajek (BCAA), co przyspieszy regenerację.
I na koniec obiecanki na temat brzucha

Dlaczego w zwisie? Brak obciążenia kręgów

Zapraszam do dyskusji!
POZDRO!