zacznijmy od czegoś takiego, że idealna technika nie istnieje z racji na zróżnicowanie budowy ciała...
mnie śmieszy, że ludzie nie myślą i jak widzą kogoś znanego o wadze 130kg co napierdziela wiosło na długość
ruchu 10cm to myśli, że tak ma być... a czy ktoś wg bierze po uwagę, że taki kolos robi to w maxymalnych swoim
zakresie ruchowym bo nie pozwala mu na więcej gorset mięśniowy? to samo tyczy się przysiadów i innych ćwiczeń...
czy ktoś wg tu wie, że na zawody olimpijskie i jakiekolwiek tego typu zawodnicy są badani przez lekarzy pod kątem
zakresu swojego ruchu aby zaliczyć mu próbę na zawodach? wie ktoś, że każdy ma inne zakres ruchu w przysiadzie,
w wyproście łokci jak i ich zgięciu i tak z każdą częścią ciała? ale to tak na uboczu...
bo ja mam wrażenie, że ta dyskusja jest trochę nie taka jaka powinna być, wszędzie w poradnikach czy książkach, które
są warte uwagi i KOSZTUJĄ jest napisane "Optymalna technika wykonywania ćwiczeń" a OPTYMALNA to każdy wie co oznacza...
są tylko ogólne zasady bezpieczeństwa, które trzeba zachować, reszta to już kwestia indywidualna tak jak napisałem wyżej...
a zasady to np. przy wyciskopodrzucie na zawodach obowiązmowy wyprost łokci do zaliczenia próby,
czy w przysiadach obowiązkowy wyprost kolan, ale u każdego ten wyprost maksymalny ma inny zakres

a spotkałem się z czymś takim, aby nie prostować kolan czy łokci w ćwiczeniach np na suwnicy czy
na ławie... co jest totalną bzdurą bo jakim zawodom byśmy się nie przyjrzeli stawy mają być proste...
kwestie bezpieczeństwa ze względu na duże ciężary bo o takich tu mówimy a nie rehabilitacyjnych 40kg na przysiad...
panowie wy robicie masę i siłę czy leczycie kolana? albo jedno albo drugie albo rekreacja i rehabilitacja albo siła i masa...
Pozdrawiam
PS: staż o niczym nie mówi, liczy się to co kto ze sobą reprezentują jaką wiedzę teoretyczną i praktyczną,
to czy potrafi to wiedzę ubrać w słowa itd. bo to, że ktoś trenuje 20 lat nie musi oznaczać, że pozjadał
rozumy i trzeba się go słuchać... przykładem jest micek z konkurencyjnego forum ze stażem 8 letnim...
i niestety tylko stażem